1ος Διαγωνισμός Αστροφωτογραφίας Κρήτης
Το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ και το Αστεροσκοπείο Σκίνακα συμμετείχαν με ενθουσιασμό στον 1ο Διαγωνισμό Αστροφωτογραφίας Κρήτης, συνδιοργανωμένο από τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης (ΣΦΑΚ) και τον Δήμο Ανωγείων. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον “Τόπο του Βοσκού” το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, οι παρευρισκόμενοι θαύμασαν τον υπέροχο ουρανό και τα νυχτερινά τοπία της Κρήτης, αποτυπωμένα μέσα από τον φακό ταλαντούχων αστροφωτογράφων.
Περισσότερες εικόνες: https://gallery.ia.forth.gr/index.php?/category/106
Ομιλία με θέμα “Αποτυπώνοντας το Σύμπαν με φως: Αλήθεια ή Ψέμα;” στο θεματικό πάρκο του Τόπου του Βοσκού
Στις 24 Αυγούστου, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής, κ. Βασίλης Χαρμανδάρης, παρουσίασε την ομιλία “Αποτυπώνοντας το Σύμπαν με φως: Αλήθεια ή Ψέμα;” στον “Τόπο του Βοσκού” στον Δήμο Ανωγείων. Την εκδήλωση υποστήριξαν ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης και η Αστρονομική Ομάδα Φοιτητών Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ανοιχτές βραδιές Αστεροσκοπείου Σκίνακα
Οι ανοιχτές βραδιές του Αστεροσκοπείου Σκίνακα διοργανώθηκαν και το 2024, όπως κάθε χρόνο με μία βραδιά ανά μήνα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού μέχρι και τον Σεπτέμβρη, σύμφωνα με το πρόγραμμα στον παρακάτω σύνδεσμο.
https://skinakas.physics.uoc.gr/imeres-koinou/
1ο Βαλκανικό Σχολείο Αστρονομίας και Αστροφυσικής
Μαθητές από τα Βαλκάνια είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μια εικονική επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, συμμετέχοντας στο 1ο Βαλκανικό Σχολείο Αστρονομίας και Αστροφυσικής που διοργανώθηκε στις 26-30 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών.
Φεστιβάλ Των Τειχών / Candia Walls Festival
Το Ινστιτούτο Αστροφυσικής έδωσε το παρών στο Candia Walls Festival στις 8 Σεπτεμβρίου, μια εκδήλωση του Δήμου Ηρακλείου, αφιερωμένη στην επιστήμη και την τέχνη.
Περισσότερες φωτογραφίες: https://gallery.ia.forth.gr/index.php?/category/108
Βραδιά Ερευνητή 2024
Στις 27 Σεπτεμβρίου διοργανώθηκε ο ετήσιος εορτασμός της «Βραδιάς του Ερευνητή» στις κεντρικές εγκαταστάσεις του ΙΤΕ με ρεκόρ επισκεψιμότητας που ανήλθε σε 3000 περίπου επισκέπτες όλων των ηλικιών. Παράλληλα με αυτή την ευκαιρία το Ινστιτούτο Αστροφυσικής παρουσίασε το πρώτο μοντέλο του Ηλιακού Συστήματος σε ερευνητικό ίδρυμα στην Ελλάδα στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) .
Με πρωτοβουλία του Βασίλη Χαρμανδάρη, διευθυντή του Ινστιτούτου Αστροφυσικής (ΙΑ) και του Παναγιώτη Ευαγγελόπουλου, υπεύθυνου διάχυσης Αστρονομίας του ΙΑ, κατασκευάστηκε ένα πρωτότυπο μοντέλο του ηλιακού συστήματος σε κλίμακα αποστάσεων 1 : 13.920.000.000, ώστε όλοι οι πλανήτες να αναπαρίστανται εντός του χώρου του ΙΤΕ. Στο εν λόγω μοντέλο ο Ήλιος θα είχε μια υποτιθέμενη διάμετρο 10 εκατοστών, ενώ τους βραχώδεις πλανήτες (Ερμή, Αφροδίτη, Γη, Άρη) και τον νάνο πλανήτη Πλούτωνα δεν θα μπορούσαμε να τους δούμε με γυμνό μάτι.
Για λόγους αναπαράστασης λοιπόν, η Νίκη Γκοράνοβα που φιλοτέχνησε όλο το μοντέλο, έφτιαξε τον Ήλιο με διάμετρο περίπου 80 εκατοστών και τους βραχώδεις πλανήτες (Ερμή, Αφροδίτη, Γη και Άρη) με διαμέτρους 2-3 εκατοστών, ενώ τους μεγαλύτερους σε ένα εύρος 8-18 εκατοστών περίπου. Επιπρόσθετα, οι βάσεις όπου εκτίθενται οι πλανήτες αποτελούν καλλιτεχνικά δημιουργήματα με ζωγραφιές που αναπαριστούν πραγματικές αστροφωτογραφίες.
Αυτό το μοντέλο, το οποίο είναι μια πρωτότυπη κατασκευή για τον προαύλιο χώρο ενός ερευνητικού ιδρύματος στην Ελλάδα και κοσμεί τον περιβάλλοντα χώρο του ΙΤΕ, πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.), στο πλαίσιο του προγράμματος D-SPACE. Αποτελεί πλέον τμήμα της ξενάγησης σχολείων όλων των βαθμίδων που επισκέπτονται το ΙΤΕ από όλη την Ελλάδα.
Περισσότερες φωτογραφίες: https://gallery.ia.forth.gr/index.php?/category/109
Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος 2024
Γιορτάσαμε και φέτος την Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος με φίλους της διαστημικής εξερεύνησης από όλες τις ηλικίες στις 25/10!!
Κατασκευάσαμε πλανήτες, μάθαμε πολλά πράγματα για την εκπαίδευση των αστροναυτών, παίξαμε CosmoQuiz, κάναμε Cinemaθήματα προσπαθώντας να βρούμε επιστημονικές ανακρίβειες σε ταινίες που έχουν ως θέμα τους το διάστημα και η καθηγήτρια Μαρία Κανακίδου παρουσίασε την έρευνα για την κλιματική αλλαγή υπό το πρίσμα της δορυφορικής παρατήρησης, καταλήγοντας στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα σε αυτό το πεδίο. Βέβαια δεν έλειψε και η παρατήρηση του Κρόνου με φορητό τηλεσκόπιο!!
Σε αυτή την εκδήλωση συνέβαλαν τα μέγιστα φοιτητές του τμήματος Φυσικής και μέλη από την Αστρονομική Ομάδα Φοιτητών Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ δόθηκαν ως δώρα και βιβλία από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης για κάθε ένα από τα ηλικιακά groups των συμμετεχόντων.
Ανανεώνουμε το ετήσιο διαστημικό μας ραντεβού για τον Οκτώβριο του 2025!
Περισσότερες φωτογραφίες: https://gallery.ia.forth.gr/index.php?/category/111
Απονομή βραβείου «ΕΥΡΗΚΑ – ΕΥΡΗΚΑ»
To Ινστιτούτο Αστροφυσικής και το Mathesis των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, με την υποστήριξη του Συλλόγου Φυσικών Κρήτης και του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης (Σ.Φ.Α.Κ.) απένειμαν το 4ο κατά σειρά Βραβείο “Εύρηκα Εύρηκα” στην εκπαιδευτικό Μαρία Ελευθερίου του Πρότυπου Γυμνασίου Ηρακλείου (με διάθεση στο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου για το σχ.έτος 2023-2024), για την πρωτότυπη διδασκαλία της με τίτλο: “Το μακρινό φως των αστεριών μέσα από τη ζωή της Annie Jump Cannon”.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου στις 18:00, στην Αίθουσα εκδηλώσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου.
Το εν λόγω βραβείο θεσπίστηκε το 2020 και απευθύνεται στους(στις) ανήσυχους(-ες) εκπαιδευτικούς της Μέσης Εκπαίδευσης που πειραματίζονται με δημιουργικότερες μορφές διδασκαλίας και μάθησης, είτε στο κύριο σώμα του σχολικού προγράμματος είτε εκτός σχολικού ωραρίου ή, ακόμα στους ομίλους ειδικών ενδιαφερόντων όπου αυτοί υπάρχουν. Συγκεκριμένα το βραβείο αναγνωρίζει εκπαιδευτικές δραστηριότητες οι οποίες εμπνέονται από το πιο ελκυστικό και ταυτόχρονα το πιο δυναμικό κομμάτι της θεμελιώδους φυσικής σήμερα: Την Αστρονομία. Περισσότερες πληροφορίες για το βραβείο θα δείτε στην ιστοσελίδα http://www.eurekaprize.gr/
Την απονομή του βραβείου από την καθηγήτρια του τμήματος Φυσικής και πρόεδρο της επιτροπής του βραβείου κα. Βασιλική Παυλίδου και τον κ. Στέφανο Τραχανά, διευθυντή των Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis, στη βραβευθείσα, πλασίωσαν ομιλίες στη θεματική: “Αποκαλύπτοντας νέους ορίζοντες στη Φυσική: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Αστρονομική Εκπαίδευση”. Στο πάνελ συμμετείχαν, η βραβευθείσα κα. Μαρία Ελευθερίου, ο ερευνητής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ κ. Γεώργιος Μπαρμπαρής, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Προσχολικής Παιδαγωγικής Παν/μίου Κρήτης κα. Μαρία Αμπαρτζάκη και ο υπεύθυνος διάχυσης Αστρονομίας ΙΑ, Παναγιώτης Ευαγγελόπουλος.
Ευχαριστούμε το εκπαιδευτικό κοινό που παρευρέθηκε σε αυτή την εκδήλωση όπως και τον Δήμο Ηρακλείου, την Πρυτανεία Παν/μίου Κρήτης και τη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Ηρακλείου, για την εκπροσώπηση καθώς και τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη για τη φιλοξενία!
Περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση:
https://gallery.ia.forth.gr/index.php?/category/117
Παρατηρώντας τον Ήλιο στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου
Διοργανώθηκε δράση παρατήρησης του Ήλιου απ’ το ΙΑ και τον Δήμο Ηρακλείου, στην πλατεία Αγίου Τίτου το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Νοεμβρίου, με τους πολίτες να έχουν τη μοναδική ευκαιρία να παρατηρήσουν με ασφάλεια τον Ήλιο μέσα από ειδικό φορητό τηλεσκόπιο.
Μέσω της δράσης αυτής, συμμετείχαμε στον παγκόσμιο εορτασμό του Heliophysics Big Year, μια πρωτοβουλία της NASA που αναδεικνύει την επίδραση του Ήλιου στη Γη και στο ηλιακό σύστημα, από τις 14 Οκτωβρίου 2023 (δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου) έως τις 24 Δεκεμβρίου 2024, όπου το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος της NASA, Parker Solar Probe, το οποίο εκτοξεύθηκε στις 12 Αυγούστου 2018, πλησίασε στην κοντινότερη μέχρι σήμερα απόσταση από τον Ήλιο.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τον σύνδεσμο: go.nasa.gov/HelioBigYear.
Περισσότερες φωτογραφίες της δράσης: https://gallery.ia.forth.gr/index.php?/category/123