svg

    9.8

    Customer Rating

    Head Office in New-York

    775 New York Ave, Brooklyn, NY 11203

    Request a Quote

    Looking for a quality and affordable builder for your next project?

    * Please Fill Required Fields *
    img

    Toll Free

    1-800-987-6543

    Working Hours

    We are happy to meet you during our working hours. Please make an appointment.

    Head Office in New-York

    775 New York Ave, Brooklyn, NY 11203

    Request a Quote

    Looking for a quality and affordable builder for your next project?

    * Please Fill Required Fields *
    img

    Toll Free

    1-800-987-6543

    Working Hours

    We are happy to meet you during our working hours. Please make an appointment.

    Εκδηλώσεις για τη μερική έκλειψη Ηλίου 25/10/2022

    Εκπαιδευτήριο «ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ»

    Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022, δόθηκε στους μαθητές του κύκλου Αστρονομίας του Παγκρήτιου Γυμνασίου Ηρακλείου Κρήτης, η ευκαιρία να παρακολουθήσει τη μερική έκλειψη ηλίου, με την καθοδήγηση και επίβλεψη των διδασκόντων του τμήματος, Νίκου Χριστοδουλάκη και Γιώργου Κλήμη. Για την παρατήρηση χρησιμοποιήθηκαν κυάλια 20×80 με ηλιακό φίλτρο. Εκτός από τα μέλη της ομάδας, την έκλειψη είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει και μεγάλος αριθμός μαθητών όλων των τάξεων καθώς και μέλη του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού του σχολείου.

     

     

    Ελληνογερμανική Αγωγή

    Μια ξεχωριστή εμπειρία έζησαν οι μαθητές του Δημοτικού και του Λυκείου, που παρακολούθησαν τη μερική έκλειψη ηλίου, ορατή σήμερα από τη χώρα μας. Το φαινόμενο διήρκεσε από τις 12:36 έως τις 14:51, με το μέγιστό της μερικής έκλειψης να παρατηρείται στις 13:43 και η κάλυψη του ηλιακού δίσκου να φθάνει το 26.23% όπως την παρατηρήσαμε από την Αθήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέγιστη φάση της έκλειψης παρατηρήθηκε στην Κεντρική Ρωσία και στη Δυτική Σιβηρία, όπου η Σελήνη κάλυψε περίπου το 85% του ηλιακού δίσκου. Η επόμενη μερική έκλειψη Ηλίου που θα είναι ορατή από τη χώρα μας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Αυγούστου 2027.

     

     

     

    Π.ΕΠΑΛ/4ο ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης

    Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022 από τις 12.35 – 14.55  πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διάχυσης της αστρονομίας και παρατήρησης της μερικής έκλειψης ηλίου στο Ε.ΕΠΑΛ./4ο ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης, στα πλαίσια της συμμετοχής της σχολικής μονάδας στο πρόγραμμα «Discovery Space: Ανάπτυξη ενός Δικτύου Κόμβων Καινοτομίας και Διάχυσης της Αστρονομίας σε Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσω της διαδικτυακής χρήσης των τηλεσκοπίων του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα.»

    Το Π.ΕΠΑΛ/4ο ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης συνεργάζεται με το πρόγραμμα D-space και ειδικότερα τον σχολικό κόμβο του Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών που ανήκει στην ομάδα των 6 σχολικών κόμβων του προγράμματος.

    Οργανωτής της παρατήρησης : Πρασόπουλος Δημήτριος, φυσικός ΔΔΕ, ερασιτέχνης αστρονόμος και μέλος του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης με πολυετή εμπειρία σε προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων με θέμα την αστρονομία και παρατηρήσεις με τηλεσκοπικό εξοπλισμό.

    Τονίσθηκε ιδιαίτερα στους μαθητές να μην κοιτούν τον ήλιο χωρίς ειδικά φίλτρα αλλά μόνο μέσα από τα τηλεσκόπια ή άλλους εντελώς ασφαλής τρόπους παρατήρησης που τους επιδείχθηκαν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης.

     Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης/παρατήρησης πραγματοποιήθηκαν με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό (μόνο για μισή ώρα είχαμε κάποια σύννεφα που λίγο δυσκόλεψαν τις παρατηρήσεις μας) τα παρακάτω :

    α) σύνδεση ενός τηλεσκοπίου (70/700mm και focal reducer) με ηλεκτρονικό προσοφθάλμιο/ ηλιακό φίλτρο και  προβολή του σήματος του τηλεσκοπίου σε τηλεόραση για τους παρόντες. Χειριστής του τηλεσκοπίου ήταν ο Πρασόπουλος Απόστολος (μαθητής του 4ο ΕΠΑΛ), με απόλυτη επιτυχία στην παρακολούθηση του ήλιου. Κάποιες φορές έγιναν ορατές και 2 μεγάλες ηλιακές κηλίδες.

    β) διαμοιρασμός εικόνας μερικής έκλειψης από την τηλεόραση και μέσω web camera και σύνδεση μέσω Webex σε άλλους συμμετέχοντες μαθητές εξ αποστάσεως.. Το σήμα έλαβαν διαδικτυακά 2 ενδιαφερόμενες σχολικές μονάδες :

    ι) το 9ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης όπου συμμετείχαν 2 τμήματα με περίπου 50 μαθητές και οι εκπαιδευτικοί Δαστερίδης Κωνσταντίνος  ΠΕ11, Λιόγας Αναστάσιος ΠΕ 70, Μητσόπουλος Κωνσταντίνος ΠΕ 11, Μαυρογιαννούδη Ουρανία ΠΕ05, Σπυριδοπούλου Ευανθία ΠΕ86

    ιι) το ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών όπου συμμετείχαν 45 μαθητές και ο εκπαιδευτικός κ. Κοπασάκης Αντώνης, ΠΕ04.01

    γ) Παρατήρηση της μερικής έκλειψης ηλίου με ειδικό ηλιακό τηλεσκόπιο Coronado PST (και ειδικότερα της γραμμής του ιονισμένου Υδρογόνου Ha). Το τηλεσκόπιο αυτό ευγενικά παραχωρήθηκε από τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης. Οι μαθητές σκόπευαν με ευκολία το τηλεσκόπιο και μπορούσαν να δουν ηλιακές προεξοχές, ενεργές περιοχές σε διάφορα σημεία του χείλους του ηλιακού δίσκου. Σε μερικά σημεία διακρίνονταν καθαρά ηλιακά νήματα και ηλιακές εκλάμψεις (με μικρή δυσκολία) από μερικούς έμπειρους μαθητές/παρατηρητές.

    δ) παρατήρηση μέσω προβολής σε χαρτόνι στο οποίο είχαν ανοιχθεί μικρές τρύπες και φαινόταν καθαρά η μερική έκλειψη ηλίου (δείτε αντίστοιχη φωτογραφία)

    ε) παρατήρηση μέσω προβολής μέσα από ένα μονόκυαλο για λίγα λεπτά κάθε φορά, πάλι σε ένα λευκό χαρτόνι (δείτε αντίστοιχη φωτογραφία)

    στ) σύνδεση μέσω LIVE STREAM με άλλα αστεροσκοπεία και προβολή σε οθόνη βιντεοπροβολής μέσω άλλου Η/Υ

    ι) με τηλεσκόπιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών :

    https://www.youtube.com/watch?v=XHnCnC1cOgk

    ιι) Partial Solar Eclipse October 25, 2022

    https://www.timeanddate.com/live/eclipse-solar-2022-october-25

    ιι) και με το Royal Museums Greenwich

    https://www.facebook.com/royalmuseumsgreenwich/videos/836378216971336

    ζ) φωτογράφηση της μερικής έκλειψης ηλίου με φωτογραφική μηχανή μέσω ηλιακού φίλτρου και κατασκευή μιας σύνθεσης φωτογραφιών με την εξέλιξη του φαινομένου. (δείτε την αντίστοιχη φωτογραφία).

    Αποτίμηση : Είχαν σχεδιασθεί να πραγματοποιηθούν μερικές δραστηριότητες ακόμα αλλά λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των μαθητών και της πληθώρας συμμετοχής δεν πραγματοποιήθηκαν.

    Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρατηρήθηκε και συζητήθηκε με τους μαθητές, μείωση της αίσθησης της ζέστης – ειδικότερα κατά το μέγιστο της κάλυψης 33,6% – κάτι λογικό βέβαια να συμβεί.

    Συνολικά συμμετείχαν περίπου 300 μαθητές (οι οποίοι ήταν ιδιαίτερα συνεργάσιμοι) σε ομάδες τμημάτων κατά την διάρκεια της εκδήλωσης και περίπου 20 εκπαιδευτικοί από την σχολική μονάδα.

    Πολύτιμη η συνεργασία/βοήθεια και η φιλόξενη διάθεση της διευθύντριας κ. Καλαμάρη Βασιλικής ΠΕ86 και του υποδιευθυντή κ. Κυρκενίδη Ιωάννη ΠΕ 88.02  κατά την οργάνωση και κατά την διάρκεια της εκδήλωσης.

      Ήταν μια πρώτη εμπειρία/επαφή με την αστρονομία για τους μαθητές των σχολικών μονάδων που συμμετείχαν και ευελπιστούμε ότι θα αυξηθεί το ενδιαφέρον τους για την αστρονομία κατά την διάρκεια της σχολικής τους ζωής και μετέπειτα. Την σχολική χρονιά 2022-2023 σχεδιάζεται να υλοποιηθεί και ένας όμιλος αστρονομίας – σεισμολογίας στο Π.ΕΠΑΛ/4Ο ΕΠΑΛ Αλεξ/πολης. Κατά την διάρκεια των συναντήσεων θα αναπτυχθούν διάφορα θέματα που αφορούν την αστρονομία και την σεισμολογία μέσω των προγραμμάτων που υλοποιούνται ήδη του DISCOVERY SPACE (https://d-space.gr) και του SEISMOLAB (https://snac.gein.noa.gr/project-network/)

     

    Περισσότερες πληροφορίες για την μερική έκλειψη μπορείτε να βρείτε :

    https://www.timeanddate.com/eclipse/map/2022-october-25?n=774